H Παιδική Helmepa γιορτάζεi 24 χρόνια ζωής από την 10η Νοεμβρίου 1993, όταν το Δ.Σ. της Helmepa, υπό την προεδρία του Βασίλη Φρ. Παπαχρηστίδη και την υποστήριξη του τότε αντιπροέδρου καπετάν Βασίλη Κ. Κωνσταντακόπουλου, ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση να δημιουργηθεί το ενημερωτικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα Παιδική Helmepa. Ήταν και εξακολουθεί να είναι η προσφορά των εθελοντών – μελών της Helmepa στα παιδιά 5-13 ετών για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των αυριανών πολιτών.

Από τότε το πρόγραμμα, με την έγκριση του υπ. Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και σε στενή συνεργασία με το υπ. Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, υλοποιήθηκε σε όλη την Ελλάδα με συνολική συμμετοχή 99.150 παιδιών νηπιαγωγείων και Δημοτικών σχολείων και 3.604 εθελοντών εκπαιδευτικών από 1.361 σχολεία.

Μέχρι σήμερα, οι μικροί εθελοντές καθοδηγούμενοι από τους δασκάλους  τους, υλοποίησαν με περίσσιο ζήλο και ενθουσιασμό 30.000 δράσεις για ένα καλύτερο περιβάλλον και για τον «Πλανήτη Γη, το ένα και μοναδικό μας σπίτι». Υιοθέτησαν ακτές που προηγουμένως καθάρισαν, έφτιαξαν και διένειμαν ενημερωτικό υλικό, κατασκεύασαν έργα με άχρηστα υλικά, ανακύκλωσαν, ανέβασαν θεατρικές παραστάσεις, εντόπισαν παράνομες χωματερές και μίλησαν σχετικά σε ΟΤΑ και ΜΜΕ. Έμαθαν για το θαλάσσιο περιβάλλον με απλά πειράματα και παιχνίδια, γνώρισαν τον κόσμο της ναυτιλίας και της ναυτικής ιστορίας μας με επισκέψεις σε λιμεναρχεία και ναυτικά μουσεία και συζητώντας με παλαίμαχους ναυτικούς.

Στους ετήσιους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Ζωγραφικής τα παιδιά έστειλαν 5.200 χρωματιστά «μηνύματα» με ευφάνταστα συλλογικά έργα τους. Πολλά από αυτά παρουσιάστηκαν σε ειδικές εκθέσεις που οργάνωσαν το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας, το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Παλ. Φαλήρου και το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης στο Λιμένα Θεσσαλονίκης.

Το Πρόγραμμα βραβεύθηκε το 1998, από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα UNEP του Ο.Η.Ε. με το Βραβείο Global 500 ενώ το 2000, με πρόσκληση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), 2 παιδιά-μέλη του προγράμματος μίλησαν στο Λονδίνο και μετέφεραν τις ανησυχίες τους για το θαλάσσιο περιβάλλον στους 600 συνέδρους της ολομέλειας του ΙΜΟ, τότε 166 χώρες και 63 μη-κυβερνητικούς οργανισμούς και μίλησαν για την εθελοντική δραστηριότητα των Ελληνόπουλων που συμμετέχουν στην Παιδική Helmepa.

Το 2002 το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, βράβευσε τα μέλη του Προγράμματος και τους εκπαιδευτικούς για την εθελοντική περιβαλλοντική τους δράση, την οποία η Helmepa μετέδωσε και σε άλλες χώρες. Το 2005, παιδιά-μέλη του προγράμματος από την Κάλυμνο και από τα αντίστοιχα προγράμματα της Cymepa στην Κύπρο και της Turmepa στην Τουρκία, εκπροσώπησαν τον ΙΜΟ ως πρεσβευτές του στο «Παγκόσμιο Παιδικό Συνέδριο του ΟΗΕ για την Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος». Το Συνέδριο, υπό την αιγίδα του Περιβαλλοντικού Προγράμματος UNEP, έγινε στην Ιαπωνία το 2005, στη Μαλαισία το 2006 και στη Νορβηγία το 2008. Το 2016, τα Lloyd’s List Greek Shipping Awards απένειµαν στην Παιδική Helmepa το βραβείο “Achievement in Environmental Protection”.

Στην ετήσια συνεδρίαση του Συμβουλίου παιδιών – αντιπροσώπων του προγράμματος στην Αθήνα, εκπροσωπούνται με τους αρχηγούς τους οι πιο δραστήριες ομάδες από όλη την Ελλάδα. Ανταλλάσσουν εμπειρίες και ιδέες και ψηφίζουν μηνύματα προς την κοινωνία των ενηλίκων. Την ίδια ώρα, οι εκπαιδευτικοί  και οι συνοδοί γονείς τους, ενημερώνονται από τη Helmepa που τους φιλοξενεί, για τη δράση των παιδιών και επίκαιρα περιβαλλοντικά θέματα.

Όλα αυτά τα χρόνια που λειτουργεί το πρόγραμμα, επιστημονικά στελέχη της Helmepa έχουν επισκεφθεί δημόσια σχολεία 85 πόλεων και ενημέρωσαν μαθητές και δασκάλους. Η τριμηνιαία εφημερίδα Τα Γλαρόπουλα, σε 89 τεύχη με 75.000 αντίτυπα, ενημέρωσε παιδιά και δασκάλους για τις δραστηριότητες των μελών του προγράμματος στις διάφορες περιοχές και φιλοξένησε επιστολές μαθητών προς τα άλλα παιδιά και τους μεγαλύτερους.

print

Leave a Reply

Your email address will not be published.