ΒΙΝΤΕΟ: Δηλώσεις Αντώνη Νταλακογεώργου (πρόεδρος ΠΕΝΕΝ) και Παναγιώτη Λαφαζάνη (ΛΑΕ), για την οικολογική καταστροφή και τις ευθύνες πλοιοκτησίας – κυβέρνησης

Αγωνιστική και κινηματική δράση οργάνωσε και πραγματοποίησε σήμερα η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), στο Πέραμα, στα γραφεία της πλοιοκτήτριας εταιρείας FOS Petroleum S.A., του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», το οποίο βυθίστηκε στην ράδα του Πειραιά την περασμένη Κυριακή, προκαλώντας τεράστια θαλάσσια περιβαλλοντολογική καταστροφή στον Αργοσαρωνικό.

Στην παράσταση της αντιπροσωπείας στα γραφεία του πλοιοκτήτη του πλοίου, τονίστηκε ότι ο ίδιος είναι ο κατ’ εξοχήν υπεύθυνος για την ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή που έγινε από την βύθιση του πλοίου και επισημάνθηκαν τα προβλήματα τα οποία παρουσίαζε το πλοίο, καθώς η ΠΕΝΕΝ συνέβαλε τα μέγιστα με την καταγγελία της και τις αποκαλύψεις, σχετικά με τα προβλήματα ασφάλειας και αξιοπλοΐας που αντιμετώπιζε το πλοίο.

Στην παρέμβασή του, ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ Αντώνης Νταλακογεώργος, κατήγγειλε ότι αποτελεί πρόκληση προς το δημόσιο αίσθημα αλλά και την τεράστια οικολογική καταστροφή του περιβάλλοντος η μή σύλληψη και προφυλάκιση του πλοιοκτήτη και ότι επιτέλους τα αρμόδια θεσμικά όργανα της πολιτείας πρέπει έστω και με καθυστέρηση να ανταποκριθούν στην αποστολή τους.

Ο κ. Νταλακογεώργος, πρόσθεσε ότι: «το ίδιο βαρύτατες είναι οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου Ναυτιλίας, για το γεγονός ότι επιτρέπει γερασμένα, υποσυντήρητα, ανασφαλή και επικίνδυνα πλοία να ταξιδεύουν δημιουργώντας θανάσιμους κινδύνους για τη ζωή και την ασφάλεια των ναυτεργατών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος».

Καταλήγοντας ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, τόνισε ότι «οι ευθύνες του υπουργού Ναυτιλίας είναι τεράστιες και για το γεγονός ότι η όλη επιχείρηση οργάνωσης – σχεδιασμού και συντονισμού της αντιμετώπισης της πετρελαιοκηλίδας απέτυχε παταγωδώς με αποτέλεσμα να προκληθεί μια πρωτοφανής οικολογική θαλάσσια καταστροφή».

Αναφορικά με την ανακοίνωση της κυβέρνησης για την ουσιαστική κατάργηση της επιθεώρησης εμπορικών πλοίων και τον έλεγχο των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας από ιδιωτικούς νηογνώμονες, ο κ. Νταλακογεώργος υποστήριξε ότι «επί της ουσίας στέλνεται στο πυρ το εξώτερο μια δημόσια κρατική υπηρεσία, ενισχύονται τα ιδιωτικά (εφοπλιστικά) συμφέροντα και στην ουσία μέσω των νηογνωμόνων ο ουσιαστικός έλεγχος περνάει και τυπικά στα χέρια των επιχειρηματιών και των εφοπλιστών».

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΠΕΝΕΝ, συμμετείχαν εργατικά σωματεία, συλλογικότητες και αντιπροσωπείες των πολιτικών κομμάτων ΛΑΕ (Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης, Στάθης Λεουτσάκος, κ.ά.) και ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

► Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, γραμματέας του Πολιτικού Συμβουλίου της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), δήλωσε ότι:

«Ο πλοιοκτήτης του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», φυσικός αυτουργός του ναυαγίου, είναι σκάνδαλο να κυκλοφορεί ελεύθερος και να εμπαίζει τον ελληνικό λαό με τις δηλώσεις του στα κανάλια. Του είπαμε κατά πρόσωπο ότι οι ευθύνες του είναι τεράστιες για την οικολογική καταστροφή στο Σαρωνικό. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, αντί να παίζει παλαιοκομματικά παιχνίδια, θα έπρεπε να έχει την πολιτική ευαισθησία να παραιτηθεί. Το απαιτούμε. Δεν είναι δυνατόν σε αυτό τον τόπο να έχουμε συνεχώς εγκλήματα χωρίς τιμωρία. Το μήνυμα που δίδεται είναι ότι δεν υπάρχει χώρα, δεν υπάρχουν θεσμοί, δεν λειτουργεί τίποτα. Όλα είναι υπό διάλυση. Είμαστε παρόντες και θα δώσουμε τη μάχη μέχρι τέλους για να μην υπάρξει συγκάλυψη, κουκούλωμα και ανοχή».


ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στάθης Καγιαλές

 

print

Leave a Reply

Your email address will not be published.